Wąkrotka azjatycka w kosmetyce - pielęgnacja prosto z natury

Wąkrotka azjatycka to składnik, o którym niewiele osób słyszało, ale wiele używa go w codziennej pielęgnacji. Roślina ta od wieków uważana jest przez Azjatów za roślinę zapewniającą długowieczność. Kosmetyki z wąkrotką wykazują działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwbólowe. Podpowiadamy dlaczego warto wprowadzić preparaty z wąkrotką do codziennej pielęgnacji.

Czym jest wąkrotka azjatycka?

Wąkrotka azjatycka występuje w kosmetyce często pod nazwą Centella asiatica. To roślina występująca m.in. w Azji, Afryce, obu Amerykach oraz w Australii. Roślina do rozwoju potrzebuje ciepłego klimatu i dużej wilgotności. Najczęściej porasta tereny podmokłe. 

Ciekawostką jest to, że w Polsce występuje podoba roślina o nazwie wąkrota pospolita. Chętnie wykorzystywana jest w szeroko pojętym ziołolecznictwie. Sprawdza się w walce z różnymi dolegliwościami - stosuje się m.in liście, korzenie, kwiaty oraz strąki z nasionami.

Roślina ta występuje również pod innymi nazwami. W Indiach i Nepalu nazywana jest Gotu Kola, Brahmi lub Saraswati. Nazwy te nawiązują do bogini wiedzi. Najczęściej jednak spotkać się można z nazewnictwem CICA, trawa tygrysia lub Centella asiatica.

Wąkrotka i ajurweda - co musisz wiedzieć?

Ajurweda to starożytna metoda medycyny naturalnej, która w leczeniu różnego rodzaju chorób i dolegliwości wykorzystuje składniki roślinne. Wąkrotka odpowiednio wykorzystana pomaga wyleczyć rany, blizny oraz chętnie wykorzystywana jest w kuracjach leczących egzemę i łuszczycę. Olejki eteryczne z wąkrotki nie wywołują podrażnień i chętnie są wykorzystywane preparatach hipoalergicznych i kosmetykach do cery wrażliwej.

Wąkrotka azjatycka w kosmetyce - zastosowanie

W jakich kosmetykach można spotkać wąkrotkę azjatycką? Roślina ta działa odmładzająco, regeneracyjnie i przeciwzapalnie. Ekstrakt z wąkrotki dostępny jest m.in w preparatach, które odpowiadają za nawilżenie skóry, regenerację i opóźnienie procesów starzenia się skóry. Po wyciąg z Centella asiatica powinny sięgać osoby posiadające cerę trądzikową, wrażliwą, atopową i naczynkową. Wąkrotka dostępna jest m.in w:

  • olejkach i kremach na rozstępy,
  • emulsjach pielęgnacyjnych, które stosuje się w okolicy oczu,
  • balsamach wspierających walkę z cellulitem,
  • szamponach i odżywkach stosowanych w kuracjach przeciw wypadaniu włosów,
  • kremach na żylaki,
  • preparatach na zmęczone nogi i popękane pięty.

Dobroczynne właściwości wąkrotki powinny zainteresować kobiety, które chcą zredukować zmarszczki. Roślina ta chętnie wykorzystywana jest w kremach przeciwzmarszczkowych. Dodatkowo pomaga wygładzić i uelastycznić skórę. 

Wąkrotka azjatycka i koreańska pielęgnacja

Koreańska pielęgnacja cieszy się wśród Polek w ostatnim czasie ogromną popularnością. Trend ten opiera się na świadomym wyborze kosmetyków, które wykorzystują tylko i wyłącznie naturalne składniki. Ekstrakt z wąkrotki to doskonałe źródło takich składników jak:

  • triterpenowe saponiny, kadekasozyd i azjatykozyd.

Składniki te pozyskuje się m.in z liści i korzeni. Centella asiatica to także źródło aminokwasów, kumaryny, garbników i flawanoidów oraz fitosteroli. Zawartość takich witamin jak A, C, E i K oraz magnezu - pomagają chronić skórę przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czy stosowanie wąkrotki może nieść za sobą jakieś skutki uboczne? Badania kliniczne i farmakologicznie nie pokazały, że Centella asiatica może wywoływać jakieś działania niepożądane. Wręcz wykazano, że roślina to pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. Warto jednak zaznaczyć, że ze stosowania tej rośliny powinny zrezygnować kobiety w ciąży i te karmiące piersią. 
Centella asiatica to roślina, która wykazuje liczne właściwości lecznicze i terapeutyczne. Szeroki zakres działania sprawia, że roślina ta sprawdza się w preparatach wspierających funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz w leczeniu chorób skórnych.

Zobacz również